Ga naar hoofdinhoud

Praktijkexamen

Om praktijkexamen te mogen doen moet je het theorieexamen met voldoende resultaat hebben afgelegd. Op de dag van het rijexamen dien je een geldig legitimatiebewijs aan de examinator te tonen. Daarnaast onderteken je een officiële eigen verklaring. Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Je kunt je instructeur vragen om mee te rijden en bij het eindgesprek aanwezig te zijn. In het examencentrum maak je eerst kennis met de examinator. Deze legt uit hoe het examen verloopt. Daarna volgt op de parkeerplaats een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Vervolgens vraagt de examinator je een aantal voorbereidings- en controlehandelingen uit te voeren aan de examenauto.

Tijdens het examen wordt de kandidaat beoordeeld op zijn verkeersinzicht en of hij zelfstandig kan rijden. De kandidaat mag meer zelf doen en meer zelf beslissen en kiest dus meer zijn eigen weg. De eigen verantwoordelijkheid staat van de aankomende bestuurder staat centraal.

Er zijn vijf examenonderdelen:

Zonder aanwijzingen van de examinator rijd je een deel van het examen je eigen route. Als je de locatie niet bereikt is dat geen ramp. Het gaat er om dat je laat zien dat je zelf verantwoorde keuzes maakt in het verkeer.
Tijdens het examen voert de kandidaat 2 keer een bijzondere manoeuvre uit. De kandidaat bepaalt wanneer en waar. De kandidaat houdt zelf rekening met de veiligheid en doorstroming.
Naar aanleiding van een bepaalde verkeerssituatie kan de examinator de kandidaat vragen hoe deze de situatie heeft aangepakt.
Thuis of tijdens je rijlessen vul je een vragenlijst in. De lijst wordt na de examenuitslag besproken met de kandidaat. Zo krijgt de kandidaat een beeld van de sterke en verbeterpunten in het verkeer waardoor de kandidaat weet waar hij na het examen riscio’s loopt in het verkeer.
Er wordt op gelet of de kandidaat milieubewust rijdt.

Voorlichtingsfilm

Het CBR heeft een korte voorlichtingsfilm voor kandidaten gemaakt: ‘Zo Gaat Het Bij Het CBR Praktijkexamen Auto’. Hierdoor kunnen kandidaten zien hoe het er op het examen aan toe gaat. “Dat geeft duidelijkheid en het helpt om de spanning van tevoren te verminderen”, verwacht het CBR.

Back To Top